Византијски повез
Књига је чудесна појава у нашам животу. Она, иако материјална, спона је са духовним светом. (Ал. Ћеклић)
Као некада средњовековни дијаци и илуминатори, он данас ствара књигу уникат, књигу уметничко дело, корице које уметничком нити приказују унутрашњи садржај.... Његово уметничко стварање јединствено је данас на српским просторима и даје нову нит нашем културном идентитету. (Борисав Челиковић)
Алхемичарски наднесен над књигама – крхотинама времена, Александар Ћеклић је надомештао, опсецао, прошивао, лепио, утискивао, ВАЈАО, успомену на оне који су књиге писали и на поворке оних који су те књиге држали у рукама, читали, тумачили, волели...Његови су се повези од чувара и заштитника садржаја преобразили у интегрални део књиге. Они срастају са уметничким или научним порукама, ликовно их представљају, редукују и сублимирају. (Никола Мирков)
Читање књиге је трагање за Богом, а повез том трагању даје одређено достојанство
Суви жиг, дискретан потпис Ал. Ћеклић, утиснут на доњој унутрашњој страни корица, значи да је тај предмет посвећен, да се њиме бавио човек а не машина. Могуће грешке су последица чудесног трага људске руке. Православним језиком речено, то је личносни, а не индустријски однос према књизи. (Дејан Ђорић)
Ћеклић сваку књигу обележава знаком којим су наговештени, и у коме су сажети, њен дух и садржај... До тог сажетог знака-слике, који ставља на повез, он је дошао у присном дослуху са самом књигом. Али је, у исто време, свакој од тих књига утиснуо и свој лични уметнички печат. (Љубомир Симовић)
Књига је заиста култни предмет и ово је прави приступ. Решење за Андрићеву „На Дрини ћуприју“ – генијалан спој савремене естетике и древне традиције, као и дивно „пресликавње“ садржаја на корице. Тамара Огњевић, историчар уметности
Књига је чудо сама по себи. Када дође у руке уметника садржај може да буде у сенци форме. Хвала што се бавите књигом, што у овом виртуелном времену подижете сваком књигом споменик. Даница Оташевић, Чачак

Византијски повез

Štampa

Aleksandar Ceklic - za katalog

 

Српски средњовековни повези, заједно са руским, грчким и повезима осталих источно-православних земаља

спадају у ширу групу такозваних византијских повеза. Неки историчари појмове византија и византијски с правом оспоравају,

будући да је тим именом немачки историчар Хероним Волф тек 1557. године први пут назвао Ромејско царство.

Сходно томе повез о коме говоримо могао би се звати ромејски или још прецизније источно-православни, јер је рађен искључиво у православним земљама.

Међутим, пошто се појам византијски одомаћио као начан појам, често се користи и као синоним за српски средњовековни повез.

Основна особеност византијског повеза, оно што га потпуно разликује од повеза на Западу тог времена, као и од савремених повеза, 

јесте његов облик са издуженим  и равним хрптом.

Форма византијског повеза, дакле, није правилна, правоугаона, већ у хрптеном делу, као и у деловима корица при самом хрпту долази до завојитог испупчења. Разлог том испупчењу, с једне стране, је оплитање заглавне, односно, капителне врпце, која се протезала не само дуж ивице повежњака књижног блока већ и једним делом  дуж спољашњег дела обода даске.

С друге стране, издужење хрпта било је условљено чињеницом да су корице византијског повеза истих димензија по ширини и по дужини са књижним блоком, то јест, да корице нису имале брид.022 resize resize Управо брид на корицама повеза на Западу омогућавао је да се смести заглавна врпца, која није узроковала издужење хрпта. Зато су византијски повези чувани положено, јер је у супротном долазило до оштећења издужења, односно капице изнад заглавне врпце.

 

 

 


 

 1. Београдско јеванђеље, 1552.

  

Beogradsko jev malo       Beogradsko jev malo (1)         Beogradsko jev malo (3)

 


  

2. Макета, доња корица, Српски сред. повез

  

  Maketa1              Maketa2


  

 3. Псалтир,  рукопис из 1519. године

  

 1 resize resize     2 resize resize     3 resize resize      4 resize resize     

 

 

 5 resize resize    6 resize resize   Posleprosivanja resize resize    Prerestauracije resize resize